Malmö Folkhögskola

Bra-att-veta

Terminstider och lovdagar
Vårterminen 2018 startar den 8 januari och avslutas den 8 juni. Vecka 8, den 19-23/2, är det studieledigt. Övriga lov- och studiedagar är den 28-29/3, 30/4 samt 11/5. Höstterminen 2018 startar den 15 augusti. Under vecka 44 är det höstlov.


Kommunikationer
Till skolan finns det bra cykelvägar i alla riktningar. Från Triangeln tar det ca 25 min. Busslinjerna 31, 33 och 170 stannar nära skolan, vid korsningen Nya Agnesfrids- vägen/Stenyxegatan. Hållplatsen heter Stenyxegatan.


Arbetstider
Lektionerna ligger mellan 8.30 och 15.30, se ditt personliga schema för exakta tider. Räkna med att undervisningen kan pågå mellan 8.30 och 16.00 vid heltidsstuder. Efter avslutad skoldag har du möjlighet att använda skolans lokaler och utrustning fram till 16.00 utom på fredagar då vi stänger 14.30. Lunchrast har vi mellan 11.30 och 12.30 alt. 12.00-13.00.


Verkstadstid
På verkstadstiden har du möjlighet att välja vilka skoluppgifter du vill arbeta med. Behöver du hjälp med en uppgift finns lärare till hands. Verkstadstiden är obligatorisk.


Frånvaro
Det är ditt egna ansvar att följa upp vad som händer i undervisningen under din frånvaro. Hög frånvaro påverkar dina möjligheter till behörigheter och omdömen. Om frånvaron överstiger 20% av kurstiden har du inte fullgjort kursen och CSN kan då dra in ditt studiemedel. Detta gäller fortlöpande under hela läsåret.

Sjukanmälan
Deltagare på allmän kurs registrerar frånvaro via intranätet. För detta krävs inloggningsuppgifter som du får när du börjar hos oss. Du som har CSN måste alltid kontakta Försäkringskassan också.

Lärarna
Vill du komma i kontakt med lärare ber vi dig kontakta Lena i receptionen. Personalrummet är lunchstängt måndag 12.00-12.45, tisdagar 12-13, onsdagar 11.45-12.45 samt torsdagar och fredagar 12-13. 


Terminsavgift
Undervisningen är avgiftsfri, men du betalar en terminsavgift vid varje terminsstart. I avgiften ingår bl.a. visst undervisningsmaterial, kopior/utskrifter, gemensamma fikor & måltider, en del gemensamma aktiviteter samt försäkring. 

Terminsavgift för de olika linjerna/kurserna:
Allmän kurs -  Aktör & Högskoleförberedande: 600:-
Allmän kurs -  Kreatör: 
800:-

Frågor som rör terminsavgiften och liknande besvaras av Lena i receptionen, eller på telefon 040-671 51 00.


Försäkringar
Skolan har tecknat en studerandeförsäkring som gäller vid olycksfall. Försäkringen gäller även vid resa mellan hemmet och skolan. Egendom som tillhör skolan och som lånats ut till deltagare täcks INTE av någon skolförsäkring utanför skoltid.

Stipendier
Vissa organisationer, t.ex. Hyresgästföreningen, delar ut stipendier till medlemmar som studerar på skolan. Lämna in din ansökan till Lena i receptionen.


Reception
Lena, vår receptionist, är den som du kommer i kontakt med när du ringer skolan. Lena kan bland annat hjälpa dig med frågor angående CSN, intyg mm. I receptionen kan du också köpa pennor och block.


Kopiering
På skolan finns svart/vit kopiator och färgkopiator. A4-kopior för privat bruk kostar:
Svart/vitt 2 kr/st. Färg 5 kr/st.


Biblioteket
Skolans bibliotek i den gamla mangårdsbyggnaden är ombyggt och helrenoverat. Det är möblerat och ljussatt på ett sätt som för tankarna till skandinavisk design. Det finns även en eldstad som används vid speciella tillfällen. Biblioteket har över 9 000 titlar och det beställs fortlöpande hem nya spännande böcker. Förutom böcker och tidskrifter rymmer biblioteket sköna utrymmen för möten, enskilt arbete och studier.

I biblioteket finns också möjlighet för klasser och enskilda deltagare att arrangera utställningar. Biblioteket har samma öppettider som skolan, dvs mån-tors 8.00-16.00 samt fre 8.00-14.30.

K
ök och matsal
I restaurangen kan du köpa fika och lunch. I lunchen ingår dryck, salladsbuffé, bröd och kaffe. Priset är reducerat för skolans deltagare. Du kan äta medhavd mat i restaurangen (i mån av plats) och i Drängstugan. I Drängstugan finns kyl och mikrovågsugnar.

Studie- och karriärvägledning

Du kan boka tid med studie- och karriärvägledare Stefan för att prata om dina studier. Det finns också informationsmaterial och kurskataloger på hyllan i uppehållsrummet utanför Svinstian. Några bra Internetadresser: www.utbildningsinfo.se, www.studentum.se, www.allastudier.se, www.studera.nu, www.folkhogskola.nu.

Informationsdagar
På Lunds universitet och på Malmö högskola anordnas informationsdagar som skolan blir inbjuden till. För dig som är intresserad av att läsa på universitetet eller högskola är det en bra chans att ställa frågor om utbildningar samt att få se skolan och att prata med studenter. Skolan blir även inbjuden till olika utbildningsmässor.


Högskoleprovet
För allmänna kursernas deltagare visar vi hur provet är upplagt och går igenom delar av det. Under höst- och vårterminen får alla som vill prova att skriva ”övningshögskoleprov”. 


Dyslexicentrum
Du som har läs- & skrivsvårigheter/dyslexi har möjlighet att få en pedagogisk utredning i mån av tid. Prata med din lärare eller med vår specialpedagog Jörgen. På skolan finns också olika tekniska hjälpmedel som underlättar studierna för dig med läs- och skrivsvårigheter.

Datorer
Runt om på skolan finns det datorer som du kan logga in på genom att använda de inloggningsuppgifter som du får vid terminens början. Här kan du använda både ordbehandlingsprogram och Internet för att göra dina skoluppgifter. Det finns även skrivare i anslutning. Du får INTE äta eller dricka vid datorerna!


IT-regler
Vid terminsstarten får du information om vad som är möjligt respektive inte möjligt att göra med skolans datorer. Du får även underteckna ett avtal som visar att du tagit del av informationen.

Mobiltelefoner
Under lektionstid får mobilen användas i undervisningssammanhang, men inte för samtal och sms.


Klassrepresentanter
Under din tid på skolan kan du engagera dig i olika intressegrupper såsom studerandekåren, biblioteksgruppen, miljögruppen och matrådet. Alla klasser har minst en representant var i dessa grupper. Skolans deltagare ska även vara representerade i skolrådet och styrelsen.

Vaktmästeri
Svenne, vår vaktmästare, håller ordning på våra lokaler och vår utemiljö samt ser till att allt blir så trivsamt som möjligt. För att underlätta hans arbete ber vi dig hålla ordning på dina saker och att inte skräpa ner. Vi behöver hjälpas åt med vår fina miljö!

Förvaringsskåp
Skolan tillhandahåller några låsbara skåp. Först till kvarn…  Du får själv ta med dig hänglås.

Rökning
Rökning får endast ske på anvisade platser, det vill säga vid entrégrindarna mot Trindyxegatan och Stenyxegatan. Använd askkopparna!

Bra-att-veta

Tillgänglighet och stöd

Policy

Deltagar- inflytande

Länkar

© 2013 Malmö Folkhögskola
Google Apps
Webbyrå i Malmö - Mild Media